--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 11 de maig del 2014

Per reflexionar


Aquest dissabte hem fet una sortida, com la majoria dels dies d’hivern, per la costa de Roses, és una costa molt espectacular però que tant sols la utilitzem quan hi navega poca gent. També ho aprofitem per fer el curri i de vegades fins i tot pesquem algun peixot! ;-)
En Manel  va venir tot emocionat, la nit del divendres havia assistit al debat de la IAEDEN sobre el projecte de la Butlli Foundation, després d’escoltar-lo atentament no he pogut fer altra cosa que demanar-li que en faci un article que publicarem ben aviat.
Aquest projecte se’ns ha entravessat a molts dels que vivim i ens estimem aquestes terres i no és perquè tinguem mania al geni d’en Ferran Adrià, ni res d’això. A molts de nosaltres se’ns fa molt difícil digerir que per realitzar un projecte privat, es vulgui canviar la llei que protegeix un espai declarat Parc Natural pel Parlament de Catalunya. Creiem fermament, que si s’han de canviar les lleis de protecció dels Parc Naturals, s’ha de fer per ampliar els nivells de protecció i no per retallar-los. Canviar la llei del PNCC seria un precedent que ens pot fer  entrar en una espiral de pèrdues dels precaris nivells de protecció actuals. Si es fa per aquest projecte qualsevol altre pot seguir el mateix camí. Hi ha ratlles que no es poden passar, no és ni lícit, ni legítim, ni ètic fer-ho.
Ahir la costa de Roses era un anar i venir de barques, iots, jets-ski, etc. etc, és una costa sobre freqüentada. Els nostra polítics i prohoms haurien de promoure l’ordenament de tot l’àmbit marí del Cap de Creus. Perquè no canvien l’actual legislació del PNCC i regulem aquesta navegació? Perquè no limitem la velocitat de navegació? Perquè no limitem el soroll que emeten els motors de les barques?  Perquè no restringim el nombre de barques per cada cala? Perquè no ampliem la distància de navegació amb la línea de la costa? Perquè no .....
Un sol exemple, aquest mes d’abril una parella d’una espècie de gavina raríssima i superprotegida, estava feliç i contenta en aquest tram de costa de Roses a tocar del Bulli, es tractava d’una aparella de gavina corsa (Larus aoudouinii). Vaig arribar a fotografiar-les copulant! Doncs després de l’allau de visitants dels dies de Setmana Santa han desaparegut. Aquets espai desprotegit no és apte per aquesta, això és un bioindicador del deficient grau de protecció del CdC.
L’actiu més important que tenim com a territori són els recursos naturals i el paisatge, és de sentit comú que els conservem i millorem per les properes generacions. Això és fonamental per l’economia d’aquest territori.  Algú pot entendre que invertir en protecció i salvaguardar el recursos naturals és la millor aposta de futur? Tant difícil és?



4 comentaris:

  1. Eduard, només puc fer que donar-te la raó. Ja saps que jo practico la pesca en caiac, i mira que a l'estiu m'agradaria anar per aquella zona. Doncs no m'ho penso dues vegades, simplement no hi vaig. Ho trobo perillós amb tanta barca a aquelles velocitats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres a partir de la propera setmana modificarem els horaris i quan ells surtin esperem estar de tornada. Gràcies per la visita Dani

      Elimina
  2. plas plas plas ;-)

    Tothom penses com tu.....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que som molts els que pensem així. Els de la testosterona es fan notar més i per ells són les normatives restrictives que les patim tots i moltes vegades ells segueixen sense respectar-les. Una abraçada, company!

      Elimina