--------------------------------------------------------------------------------

divendres, 16 de maig del 2014

El tauró de la cua llarga

Malauradament la nostra cultura ha vinculat a certes espècies d’animals els qualificatius de perillosos, malèvols, agressius i que la millor manera d’observar-los és quan estan morts i fins hi tot en fem escarni, penjant-los de la cua o del coll. Això es fa des de temps immemorials amb els animalons que competeixen per l’aliment amb nosaltres. Això, a dia d’avui no té cap sentit, i fins i tot, s’hauria d’evitar i revertir.
Amb els habitants de la mar, a sobre s’hi ajunta el gran desconeixement que tots en tenim, i quan la seva mort o captura és esbombada per la premsa, es creen grans confusions o informacions errònies que posteriorment no són corregides i d’aquesta manera seguim sent els mateixos ignorants que abans de llegir, escoltar o veure la notícia.  
Vull refereir-me al desproporcionat ressò mediàtic que ha tingut la captura el diumenge passat a cala Taballera d’un tauró guilla (Halopias vulpinus) i que en molts mitjans es parlava d’un tauró pelegrí. La notícia va córrer per totes les xarxes, ampliant-se  l’esbombament però sense aportar, en molts dels casos, d’una informació ben contrastada i correcta des del punt de vista zoològic.
Tant sols afegir a tot el que s’ha dit sobre aquest pobre tauró de longitud desproporcionada (si es mesura fins la punta de la cua) que amb certa freqüència pot aparèixer mort per les nostres costes i, la major part de les vegades el veiem perquè ha mort enganxat a les xarxes dels pescadors, com va passar a Cadaqués el 2011, a Roses amb 2 exemplars el 2012 o ara a Port de la Selva. També hi ha vegades que s'observa viu com va passar fa poc a Mataró. La notícia no es nova, simplement la gran allau de informació que rebem no crea pòsit cultural a l’actual societat de la desinformació. Els nostre discs durs tenen una capacitat molt limitada Amb sort a alguns ens quedarà alló de la captura d'un tauró decua llarga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada