--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 16 d’octubre del 2012

Perquè s'enterboleix la Fosca?



El web Recerca en Acció ens explica aquest fenòmen que succeix a la Fosca durant els mesos d’estiu.:


“A la línia de costa, els ports, espigons i estructures diverses generen una extensió d’aigües litorals confinades i tranquil•les on la dilució dels materials rebuts per part del continent (per exemple els nutrients) és difícil. A més a més, en mars com la Mediterrània, amb escassa amplitud de marea, el confinament de les aigües incrementa molt el temps de residència i redueix la turbulència. Podem dir que hem creat nous hàbitats amb característiques particulars: elevades concentracions de nutrients i baixa turbulència, condicions que afavoreixen l’establiment de proliferacions de microalgues, particularment dinoflagel•lades i determinades diatomees.
A la Fosca s’hi donen proliferacions de Alexandrium taylori , una alga microscòpica dinoflagel•lada d’unes 30 micres de diàmetre. La cèl•lula té un flagel que li dóna la capacitat de desplaçar-se verticalment. Així cada dia puja i baixa un metre i mig en qüestió d’hores. A mesura que el dia avança les cèl•lules es desplacen cap a la superfície buscant la llum i es fa evident la seva presència en forma de taques verdes ben delimitades i properes a la costa. Aquestes taques són visibles des de terra i des de l’aire”.

3 comentaris:

  1. ... i jo que em pensava que era per culpa de tanta gent que es pensa que el mar només existeix juliol i agost!
    Molt interessant!

    ResponElimina
  2. Un dels que col•laboren a que estigui tèrbola és en Marc A. i Cia, que amb les seves surfejades i rebolcades deixen molt de sediment en suspensió i nutrients a l'abast de les algues microscòpiques...

    ResponElimina
  3. Ostres quina reputació que tenim! jajajja!!!

    ResponElimina