--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 7 d’abril del 2011

Mortalitat a la costa. Hipòtesis 2

Un segon motiu de la mort de les algues de la zona d’oscil·lació del nivell de l’aigua podria ser la manca d’humectació. Amb l’assecament les algues moren i tan sols queda la part més dura dels seu “esquelet” que té una elevada mineralització. Aquest aspecte blanc ve donat pel calci.
Quines són les causes de les oscil·lacions del mar a la mediterrània? Les oscil·lacions del nivell del mar són les anomenades marees. Tots sabem que a la Mediterrània són pràcticament imperceptibles, la seva magnitud és centimètrica i la lluna és la responsable. També podem dir que els canvis de la pressió atmosfèrica és un factor que influencia en aquests canvis de nivell, així tenim que, en períodes d’anticicló, l’alta pressió fa baixar el nivell del mar i la baixada de la pressió, el fa pujar, aquestes oscil·lacions salen tenir una potencia de mig metre.
Avui us presentem una prova gràfica de quines han estat les oscil·lacions del nivell del mar en els darrers mesos (tot el 2010 i el primer trimestre del 2011). Són dades agafades en continu per una sonda automàtica, la qual pren les mesures del nivell mitjançant el sistema “doppler” (emissió d’un feix d’ultrasò que rebota sobre la superfícies de l’aigua i que té una precisió mil·limètrica). Aquesta sonda està situada al municipi de Roses i les mesures d’aquesta localitat poden ser vàlides per una bona part de la costa del Cap de Creus i la Costa Brava.

Veureu que durant aquest primer trimestre del 2011(requadre) el nivell del mar ha estat anormalment baix, això es veu molt clar si ho comparem amb els nivells registrats al llarg de l’any 2010.
Si fóssim capaços d’esbrinar si aquesta mortalitat ha estat generalitzada (tot el CdC i Costa Brava), podríem creure que estem davant d’un fenomen més general com el que recolza la segona hipòtesis 2 i, descartar la hipòtesis 1 que es basa sobre un accident de contaminació, el qual tindria uns efectes localitzats en l’espai.
Per poder rebutjar una de les hipòtesi es faria necessari de que algú de vosaltres ens digues si ha observat aquesta mortalitat al litoral de Roses i, molt millor si tenim observacions fetes al Montgrí i costa del Baix Empordà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada