--------------------------------------------------------------------------------

dijous, 22 de juliol del 2010

Bateig de mar d'un ornitòleg


El fet de que les tardes siguin llargues i que habitem a prop del mar ens permet poder-nos fer a la mar desprès de la jornada laboral. Avui ha estat un dia d’aquest i l’hem aprofitat per sortir amb un company de la feina. Ells és un entusiasta de l’estudi i seguiment de l’ornitofauna de la comarca, pertany a una generació que puja amb molta força, treballen amb molt de rigor científic i s’han integrat molt bé a la nostra terra. Respecten per davant de tot a les persones i a partir d’aquí desenvolupen la seva activitat naturalística. Els podreu trobar en aquest ENLLAÇ.
Avui el nostre company Àlex ha fet el seu bateig de mar. Per part meva l’estava pressionant feia molts de dies perquè provés això del caiac, estic segur que ràpidament trobarà les aplicacions per poder fer el seguiment de moltes de les espècies que viuen a la nostra costa.
La passejada-bateig ha estat curta, desprès de les explicacions bàsiques s’ha embotit dins del seayak i a remar. La mar estava arrissada i bufava una tramuntaneta de F3, hem sortit de Garbet, donant-te- li la volta a la badia, passant per davant del Burró i després hem anat cap a la punta Grossa i la cova d’en Xocolata. A les puntes les onades que venien de gregal eren una mica grosses, l’Àlex estava absolutament tranquil. com si fes anys que navegues. Al travessar la badia de Garbet un parell de xatracs han cridat la nostra atenció i a l’aixecar la vista ens hem adonat que estaven acompanyats d’un tercer ocell. La nostra sorpresa ha estat, que tot i ser coneixedors de les aus que visiten aquestes contrades, hem estat incapaços d’identificar l’espècie que ha passat per sobre dels nostres caps. El fet és preocupant, perquè es tracta d’una espècie exòtica, un exemplar escapat d’alguna gàbia d’un particular que no ha prestat la suficient cura i el seu presoner se l’hi ha fugat. Si el convicte es capaç de trobar parella, podrà reproduir-se i formar un nucli de cria d’una nova espècie exòtica-invasora, i així de mica en mica la composició faunística de les nostres terres canvia.
L’home és el màxim responsable de l’estat actual de la nostra fauna, la velocitat dels canvis és vertiginosa, serà el nostre entorn capaç de digerir-los?. La prova també l’estem fent a nivell de composició de la població humana, el fet de ser sers racionals hauria de ser una avantatge i no un inconvenient....Per cert aquesta au que hem vist el més probable és que acabi depredada pel un falcó peregrí que està a l’aguait de les aus que travessen aquestes aigües, lloc de pas de migrants. Benvinguts al nostre mòn!!! Àlex i l’ocell desconegut.

L'ocell en qüestió possiblement sigui Nymphicus hollandicus. Espècie criada en cautivitat i originària d'Austràlia

1 comentari: