--------------------------------------------------------------------------------

dimarts, 13 d’abril del 2010

Perquè el nivell del mar és tan baix?

Aquesta es la pregunta que aquests dies ens han formulat diverses persones i tot seguit intentarem explicar.:
Aquests darrers dies estem observant un nivell de l’aigua del mar molt per sota del que es normal. Que passa? senzillament son les famoses minves de gener que aquest any els i direm de Setmana Santa. El que ha passat es que aquest any no s’han donat durant el mes de gener i es ara que podem observar-les de forma patent i contundent.

Com ja sabeu el nivell del mar esta influenciat per dues situacions, la posició de la lluna i la pressió atmosfèrica.

La lluna amb la seva força de la gravetat es capaç d’atreure l’aigua dels mars i els oceans, aquesta atracció varia segons la fase, que es màxima amb les llunes plenes i noves. és en els oceans on les marees es fan mes patents, assolin unes magnituds de metres (19 metres a la badia de Fundy Canada), mentre que a la Mediterrània aquestes magnituds son centimètriques. Podríem dir que pràcticament son imperceptibles pels ulls de la majoria de la població.
El segon paràmetre que influencia sobre el nivell del mar es la pressió atmosfèrica. La pressió atmosfèrica explicat de forma barroera, és el pes de la columna d’aire que tenim sobre nostre, quan hi ha baixa pressió (borrasca) hi ha poc pes i l’aigua del mar te un nivell mes alt, mentre que quan tenim una pressió alta (anticicló) aquest pes fa baixar el nivell de l’aigua del mar. Podem dir que els anticiclons ens planxen el mar i el deixen al gust d’alguns que anem a l’aigua a disfrutar de la placidesa de la navegació, en detriment dels que busquen les emocions del mar en moviment..., ara que aquests poden quedar-se dormint una estona més i esperar que el garbí amenitzi la jornada de rem ;-).
Resumint a l’hivern i l’estiu que es els períodes de l’any on dominen els anticiclons el nivell del mar sol estar mes baix, mentre que la primavera i la tardor, moment en que passen els rosaris de borrasques, es el moment quan es produeixen els canvis de nivell mes importants.
Aquests dies i desprès de mesos de tenir un constant pas de borrasques. Penseu que si no recordo malament, pràcticament des del mes de desembre hem estat en una situació de constant pas de depressions i no ha estat fins l’arribada de la primavera en que hem tingut un curt període d’anticiclons i la pressió atmosfèrica s’ha recuperat una mica. Es això el que podíem veure reflectit en el nivell del mar aquests darrers dies. Va ser el dilluns de pasqua el dia en que varem tenir el nivell mes baix des de feia molts mesos.
Gràfic de l'evolució del nivell del mar a la badia de Roses on s'aprecia el descens del darrer mes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada