--------------------------------------------------------------------------------

diumenge, 21 de febrer del 2010

El bot (Mola mola)

Aquesta setmana tenim la referència de que s’ha vist el primer bot de la temporada. L’albirament l’ha fet en Martí Paola de l’equip de rem d’Empuriabrava, ha estat a la platja petita d’aquesta urbanització.
Si fa temps que navegues de segur que l’hauràs vist algun cop. Nosaltres l’any passat, a la primera sortida de primavera, varem tenir la gran sort de trobar-nos amb uns quants bots, entre Port de la Selva i la Prona, fins i tot, ens varen deixar passar per sobre d’ells amb el caiac per fregar-los-hi la pell.
Tot i que son peixos pelàgics, que viuen a fondàries considerables (> 400 metres), tenen la costum de pujar a la superfície per escalfar-se, i de fet els podem veure prenent el sol, mentre la corrent els gronxa i la seva aleta dorsal va d’un costat a l’altre. També aprofiten l’avinentesa per fer-se la neteja dels ectoparàsits (generalment copèpodes), per fer-ho tenen dos mètodes, un que és una mica bestia i es basa en realitzar uns salts espectaculars sobre l’aigua, al caure esclafen els paràsits i s’alliberen d’ells. L ’altre mètode és força més refinat, es situen en un fons poc profund i les julioles i altres peixets fan la feina.



El Bot és cosmopolita, habita en aigües de tots els mars. Al Japó i Corea se’l mengen, a casa nostra no és apreciat culinàriament, tot i que hem trobat alguna recepta de les costes tarragonines on sí que el consumien (no la donem per evitar mals majors!).
Si que ens resulta molt simpàtic, per la seva actitud pacífica i el gran que arriba a fer-se (3,5 metre d’alt i un pes de 1500 quilograms).
Hem de destacar que un component important de la seva dieta són les meduses, en consumeix grans quantitats i això el fa una espècie beneficiosa pels nostres interessos. Aquesta costum li està costant molt car, malauradament confon les bosses de plàstic amb meduses i al ingerir-les li arriben a causar la mort.
Per l’home pot ser perillós quan salta, se sap que un pescador va morir esclafat per un bot. Segurament que nosaltres som molt més perillosos vers el bot, que ell per nosaltres. Per exemple molts moren atrapats en les xarxes de pesca, a la Mediterrània quan l’home posa els parany per la pesca del peix espasa, el 70% de les captures son bots.
Quan el vegis disfruta de l’observació i, si t’apropes a ells, fes-ho suaument, ell fins i tot es deixarà acaronar la seva aspra pell. Sort!!!

2 comentaris:

  1. Bones Eduard, aquí et deixo l'entrada definitiva de la travessa,http://www.esportemporda.net/2010/02/natacio-travessia-cap-de-vol.html, contem amb tu, i si coneixes més gent que vulguin venir ja ens ho diràs.

    Jo vaig veure un peix com aquest, quan vaig nedar de Roses a L'Escala fa 3 anys, els moviments de l'aleta son molt característics.

    ResponElimina
  2. Hola Francesc:
    Farem una crida per veure qui pot venir. Pots comptar amb mi d'entrada.., també ho passaré a la gent del club Pagaia de Llançà.
    Salut

    ResponElimina